Kwetsbaar vertrouwen
Vertrouwen, we hebben er de mond vol van. De basis van alles wat we, privé en zakelijk, doen samen met anderen. In onze relaties en binnen de teams waarin (of waarmee) we werken. De context van deze blog, is de zakelijke context van vertrouwen. Een veel genoemde voorwaarde voor teams om te doen wat er van ze verwacht wordt; het behalen van resultaat. Als we het er dan in deze context over hebben, gebruiken we vaak de theorie of het model van Patrick Lencioni. De theorie die gaat over de factoren die een team beïnvloeden als het gaat om het (gezamenlijk) behalen van resultaat.
Nee, ik ga die theorie niet weer uitmelken. Dat is al genoeg gedaan. Ik heb me wel (weer) laten inspireren door de woorden en beelden van Patrick Lencioni (https://www.tablegroup.com/topics-and-resources/teamwork-5-dysfunctions/#teamvideo). Vooral het voorbeeld van een startup vind ik aansprekend. Het disfunctioneren van dat team was zo sterk gekoppeld aan één persoon. En dat werd pas echt duidelijk en zichtbaar toen die persoon uit het team weg was. Het leek daarna een compleet ander team te zijn. Waar wil ik naar toe met mijn verhaal? Ik zou de theorie van Patrick Lencioni graag koppelen aan de term ‘practice what you preach’.
Dat doe ik aan de hand van 2 voorbeelden. De een vanuit eigen ervaring en de ander vanaf de zijlijn. Laat ik met het eerste voorbeeld beginnen. Hier gaat het om een bedrijf dat de laatste jaren een mooie groei heeft doorgemaakt. Groei in bedrijfsresultaat, maar ook zeker in professioneel (menselijk) resultaat. En dat laatste kon met name gebeuren doordat er consistent is gewerkt aan het verder helpen van het team van leidinggevenden. Alles wat er op het gebied van persoonlijke ontwikkeling gebeurt wordt gekoppeld aan de ambitie van het bedrijf. Zo is er te allen tijde een coherent geheel. Waar zit de theorie van Lencioni? Tja, die zit in alles wat dit team doet. Ze hebben het als een van hun waarden, voor wat betreft leiderschapsgedrag, benoemd. Daar ben je er zeker niet mee. Toch laten ze in alles wat ze doen, op een hele natuurlijke manier, zien dat ze begrijpen wat vertrouwen geven is. Het allermooiste is dat ze er niet (meer) over praten, maar het iedere dag, ieder moment van de dag, ‘gewoon’ doen. Op een manier zoals Lencioni hem bedoelt in zijn piramide; kwetsbaar vertrouwen. Dit team kan en durft zijn/haar kwetsbaarheid te laten zien en bespreken. Geen eindeloze sessies over vertrouwen dus, maar doen…..’pratice what you preach’. Door het hele team, los van hiërarchie.
Het andere voorbeeld is een team dat al veel begeleiding van buitenaf heeft gehad. Telkens door een andere expert. Telkens met een andere aanpak. Telkens met een andere output. Nooit vanuit een gedeelde ambitie voor de organisatie, een ambitie gedragen door iedereen in de organisatie en vertaald naar concrete handvatten voor bijvoorbeeld leiderschapsgedrag. Wat is hier de link met Lencioni? Door gebrek aan onderling vertrouwen komt dit team niet aan de volgende stap in de piramide toe, het voeren constructieve conflicten. Men heeft er de mond vol van dat elkaar feedback geven nodig is om dit team verder te brengen. Maar de basis is nog niet op orde, kwetsbaar vertrouwen. Met name de leidinggevende heeft daar de mond vol van (= zeker niet ‘practice what you preach’). Kwetsbaar vertrouwen gaat alle kanten op, staat los van rol en hiërarchie. Je kunt het als leidinggevende, cq. eindverantwoordelijke niet roepen en zelf niet doen. Practice what you preach. Alleen dan kom je als team verder. Verder in de richting van de gezamenlijke ambitie, het resultaat of welke stip je samen op de horizon hebt gezet. Dit geldt overigens niet alleen voor vertrouwen, maar voor elk gewenst gedrag. Doe het zelf (voor) en de kans is groot dat anderen het ook gaan doen.
Wat is mijn les uit deze twee voorbeelden? Hou het simpel. Doe dingen consistent. Zorg voor een gedeelde ambitie. Gebruik die kapstok om samen verder te komen. Wees open en eerlijk tegen elkaar. Zonder voorwaarden en voorbehoud. Heb het niet over vertrouwen en kwetsbaarheid. Maar…..pratice what you preach.