Naamkaartjes allergie

Op pad voor een training. De voorbereiding tip top gedaan. Mise en place in orde. En ja….dan mogen de naamkaarten van de deelnemers niet ontbreken. Althans….dat is de mening van menigeen. Maar waarom? Juist die naam, de (eerste) kennismaking die daar bij hoort, is essentieel. De verbinding aangaan in het voorstellen, de aandacht daarbij, kan een training maken. Het is persoonlijk vanaf de start als je die naam binnen laat komen en onthoudt. Niet omdat het moet, niet omdat het een trucje moet zijn…..nee, omdat je oprechte interesse hebt in de ander.

Is deze mening en aanpak uniek? Zeker niet! Maar degenen die het doen maken er echt indruk mee. Een heel bekend voorbeeld hiervan is Bill Clinton. Iedereen dacht dat hij een fotografisch geheugen had. In interview werd hem dat vaak voorgehouden. En keer op keer zei hij; ‘Nee een fotografisch geheugen, dat bestaat niet’. Je hoeft er dus niet genetisch goed bedeeld voor te zijn. Je hoeft er niet eens aanleg voor te hebben. Namen onthouden is een oefening of gewoonte, die iedereen kan uitvoeren. 

Hij hanteerde een hele voor de hand liggende methode, die bestaat uit 3 stappen;

1.    Luister aandachtig tijdens de ontmoeting

Echt luisteren dus. Niet bezig zijn met je eigen naam, maar je focussen op de ander. Dat moet je prioriteit geven boven alles. Op het moment van die eerste ontmoeting maakt ons hoofd overuren. Je moet je op dat moment bezighouden met de voor jou (en de effectiviteit van jouw training) meest relevante informatie (David Badre). De naam van de ander.

2.    Registreer de persoon met aandacht en link dat aan de naam

Bij het registeren van de persoon gaat het niet alleen op het moment wanneer deze zijn/haar naam uitspreekt. Het gaat om het hele moment; luister aandachtig, maak oog contact, let op hoe je elkaar de hand geeft (als dat nog maar post-Corona), misschien zijn er bijzondere kenmerken of is de naam bijzonder en vraag je hoe je hemt schrijft.

Hoe lang duurt deze registratie? Soms 10 seconden en een andere keer misschien wel 10 minuten. Let in alle gevallen op het registreren van gegevens, bijvoorbeeld;

§  Deze persoon heeft een bril

§  Deze persoon geeft een hele stevige handdruk

§  Deze persoon heeft een ‘Franse’ naam, maar is het niet

§  Etc..

Maar bovenal…….praat met de ander en niet tegen de ander.

3.    Herhaal de naam

Terwijl iedereen meekijkt en luistert? Dat kan, maar het kan ook subtiel. Doe de ‘ronde’ en noem de namen hard op. Of kijk en registreer de naam nog een keer. Als je het ‘stil’ doet kun je de geregistreerde gegevens (bril, handdruk etc.) nog een keer voorbij laten komen.

En dan de overtreffende trap, je ziet de groep nog een keer, maar op een later moment. Hoe gaaf is het dan, als je de namen nog weet. Bam….een geweldige start van je 2e sessie met de groep, of een mooi aanknopingspunt voor een verdiepend gesprek. Lastig? Nee hoor. Herhaal de namen gedurende de dag regelmatig. Ook de dagen erna, als je terugdenkt aan de groep. Laat de mensen (en hun gegevens) nog een keer voorbij komen.

Dus…..nee……geen naamkaartjes meer. Op tijd naar bed. Scherp zijn bij de start van je training. En vooral goed luisteren. In het moment aandacht voor de ander, zodat er een echte kennismaking plaatsvindt. Verbinding is de essentiële basis voor een succesvolle training en nog meer voor een goed effect van de training.

Het mag duidelijk zijn dat dit voorbeeld niet alleen geldt voor trainingen, maar in basis voor alle (eerste) kennismaking. Tenminste…..als je de insteek hebt om de verbinding aan te gaan met de ander!

Vorige
Vorige

Voorkom het Peter Principe

Volgende
Volgende

Kwetsbaar vertrouwen